РМО вчителів інформатики Інгулецького району м.Кривого Рогу Неділя, 28.04.2024, 14:43
Меню сайту
Головна » 2014 » Серпень » 27 » Засідання РМК вчителів інформатики
19:46
Засідання РМК вчителів інформатики

Серпнева нарада районної методичної комісії вчителів інформатики

Термін: 27 серпня 2014 р.

Місце проведення: КГ №127

Тема. Методичне спрямування діяльності районних методичних комісій вчителів інформатики в умовах неперервної освіти та дистанційних форм навчання

Мета:

  • визначити пріоритети в роботі методичних об‘єднань вчителів інформатики щодо реалізації та розвитку інноваційної особистості вчителя;
  • розглянути сучасні інноваційні підходи до управління процесом розвитку професіоналізму вчителя на засадах неперервної освіти;
  • розглянути питання сучасного викладання інформатики, упровадження нових організаційних форм навчання з використанням інноваційних технологій;
  • визначити головні напрямки роботи методичних об’єднань у реалізації інноваційно-творчого пошуку вчителів інформатики з питань дистанційного навчання у новому році;
  • сприяти вирішенню проблем результативної мотивації навчання в рамках розвитку інноваційної особистості учня;
  • передбачити необхідні зміни в навчально-виховних планах роботи шкіл із врахуванням навчання і виховання академічно обдарованих дітей.

Керівник РМК: Шпітко В.В., вчитель інформатики КГ №127.

 

 Рекомендації
міської серпневої наради керівників районних 
методичних об’єднань вчителів інформатики у 201
4-2015 навчальному році

Провідною ідеєю навчально-виховного процесу в навчальних закладах у 2014-2015 н.р. має стати виховання випускника, який успішно й ефективно буде діяти в інформаційному суспільстві, вносити вклад у піднесення конкурентноздатності країни в європейському і світовому просторі. Сучасному суспільству потрібна компетентна особистість, здатна брати активну участь у розвитку економіки, науки, культури. Тому сьогодні у шкільній освіті на перший план висувається завдання створення сприятливих умов для виявлення й розвитку здібностей учнів, задоволення їхніх інтересів і потреб, формування навчально-пізнавальної активності та творчої самостійності.

В умовах становлення інформаційного суспільства змінюється роль вчителя  Сучасний вчитель не лише передає знання, а й формує навички, потрібні учневі, щоб бути успішним  й ефективно діяти в сучасному суспільстві. На перший план освіти висувається завдання створення сприятливих умов для виявлення і розвитку учнів, розвитку навчально-пізнавальної активності та творчої самостійності.

У наш час інформаційно-комунікаційних технологій, швидких технологічних змін та інновацій, новітніх методик навчання вчитель має постійно вдосконалювати власні педагогічні навички. Необхідною умовою зростання професійної діяльності будь-якого педагога є його самоосвіта та самовдосконалення. Важливим є використання сучасних інноваційні підходів до процесу  розвитку професіоналізму вчителя на засадах безперервної освіти.

Заслухавши та обговоривши доповіді та керуючись нормативно-правовою базою, враховуючи, що інформатизація освіти стає пріоритетним напрямом роботи на 2014-2015 навчальний рік, секція керівників районних методичних об’єднань вчителів інформатики серпневої конференції рекомендує:

  1. КЗ «Інноваційно-методичний центру, відділам освіти виконкомів районних у місті рад:

Вдосконалювати науково-методичний супровід процесу інформатизації управління закладами освіти міста, впровадженню освітніх інновацій, реалізації національних та обласних освітніх проектів.

Сприяти подальшому розвитку організаційних та матеріально-технічних умов для вивчення інформатики, починаючи з 2-го класу. Звернути увагу на організацію навчального процесу на уроках інформатики за умов постійного доступу учнів до комп’ютерів та обов’язкового поділу на групи з забезпеченням кожного учня персональним робочим місцем (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 року №128).

Продовжити відповідну курсову підготовку вчителів початкових класів та вчителів інформатики, які викладатимуть предмет «Сходинки до інформатики».

 Продовжити роботу з питання  підвищенню рівня комп’ютерної грамотності вчителів,  організації та проведенню занять на курсах з цього напряму, ефективного впровадження освітніх інформаційно-комунікаційних технологій апробації електронних педагогічних програмних засобів;

Оновлювати банк даних передового педагогічного досвіду кращих вчителів міста.

  1. Керівника навчальних закладів:

 Сприяти вирішенню питання модернізації комп’ютерної техніки та оснащення навчальних кабінетів сучасним обладнанням, в тому числі за рахунок позабюджетних коштів.

Створити умови належної експлуатації комп’ютерної техніки. Забезпечити фахове обслуговування комп’ютерного обладнання, використавши внесення до штатних розписів загальноосвітніх навчальних закладів посади інженера з інформаційно-комунікаційних технологій  згідно з Типовими штатними нормативами, затвердженими наказом МОН України від 06 грудня 2010 року №1205. Розробити план конкретних заходів з метою подальшого зниження рівня використання неліцензійних комп’ютерних програм.

Розширити використання сучасних ІКТ в навчально-виховному процесі з метою  розвитку інформаційної культури та формування сучасної адаптивної особистості.

Забезпечувати дотримання санітарно-гігієнічних норм у роботі з інформаційно-комунікаційними системами.

Використовуючи потенціал експлуатації комп’ютерної техніки, сприяти впровадженню в практику роботи вчителів проведення уроків з використанням комп’ютерно-орієнтованих засобів навчання.

Продовжити роботу щодо впровадженню в систему освіти сучасних Інтернет-технологій. Забезпечити вільний доступ всіх учасників навчально-виховного процесу до мережі Інтернет, сприяти використанню сучасних Інтернет-технологій в навчанні.

Продовжити роботу щодо наповненню сайтів навчальних закладів

Стимулювати вчителів інформатики, які використовують інноваційні технології та учнів, які досягають гарних результатів у навчанні та змаганнях.

  1. Районним методичним об’єднанням вчителів інформатики:

Докладати зусилля до подальшого вдосконалення методики навчання., спланувати діяльність методичних об'єднань учителів інформатики з урахуванням сучасних вимог щодо предмету та запровадження нових програм з інформатики у 2-х та 5-х класах

Сприяти системному підвищенню кваліфікації вчителів інформатики, зокрема з питань викладання в 5 класах та в початковій школі, профільних курсів за вибором та факультативів.

Здійснювати інформаційно-методичний супровід та консультування вчителів з питань реалізації прогресивних підходів до навчально-виховного процесу.

Постійно проводити консультативну допомогу з питань впровадження профільного навчання для молодих вчителів.

Ознайомити вчителів інформатики району з новими програмами викладання предмету, новими підручниками та електронними посібниками.

Впроваджувати передовий педагогічний досвід, спонукати педагогів до самоосвітньої роботи, творчої діяльності, підвищення педагогічної майстерності.

  1. Вчителям інформатики:

 В організації навчального процесу надавати перевагу сучасним засобам навчання., використанню передових засобів і технологій інформаційного суспільства, сприяти формуванню і розвитку у навчальних закладах хмаро-орієнтованого інформаційно-освітнього середовища.

Забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних норм у роботі з інформаційно-комунікаційними системами.

Постійно підвищувати власну кваліфікацію. Пройти відповідну курсову підготовку для викладання предмету «Сходинки до інформатики»

Використовувати проектні підходи та технології продуктивного навчання з метою стимулювання креативності учнів.

Розвивати інтерес учнів до науково-дослідницької та експериментальної роботи.

Акцентувати увагу на організацію пошукової діяльності учнів та розвитком самостійності мислення.

Покращити роботу з обдарованими дітьми, популяризувати та проводити у навчальних закладах  конкурси, турніри, інтелектуальні змагання та ігри.

Продовжити роботу з підготовки учнів до конкурсів та олімпіад з інформатики та інформаційних технологій.

 Здійснювати консультування та допомогу вчителям з різних дисциплін з питань впровадження сучасних інформаційних технологій в систему навчання учнів.

Переглядів: 834 | Додав: ShpitkoVictoriya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz